Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

M2000 σε Ubuntu

Οι αναθεωρήσεις μετά την 148, έχουν θέμα στα Ubuntu, ο πίνακας κατακερματισμού δεν λειτουργεί σωστά στο Wine!Δεν γνωρίζω γιατί..αλλά δεν είναι θέμα της γλώσσας αλλά του Wine. Μέχρι να το διορθώσουν (προφανώς θα βγαίνει και αλλού κάποιο συγγενικό πρόβλημα), η χρήση της Μ2000 σε Ubuntu δεν γίνεται! (και πριν πάντως είχε θέμα ταχύτητας)

Δοκίμασα να εγκαταστήσω τη Μ2000 σε νέα εγκατάσταση 14.04 Ubuntu (με όλες τις αναβαθμίσεις σε Kernel, μέχρι σήμερα). Διαπίστωσα μερικά ζητήμα, αλλά είχα τελικά επιτυχία.

Για να τρέξει το περιβάλλον της Μ2000 σε Linux ενώ είναι γραμμένη για Windows, πρέπει ή να τρέξει μέσα σε VirtualBox, με κάποιο λειτουργικό Windows, ή με το WINE.

Σε Lubuntu 15.04 με ibus για το πληκτρολόγιο βρήκα πρόβλημα με τα ελληνικά, οπότε λύθηκε ως εξής..
Καταργούμε το ibus βάζοντας κάτι άλλο:
sudo apt-get install xfce4-xkb-plugin
και ορίζουμε το alt shift να αλλάζει πληκτρολόγιο
setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle us,gr

(εγώ έδωσα πρώτα αυτή και μετά την παραπάνω, οπότε ενώ έδειχνε ελληνικά με το ibus δεν έβαζε τόνους...)


Παρατηρήσεις:

1. Όταν ξεκινήσει η γλώσσα πιάνει όλη την οθόνη (όπως θα έπρεπε). Τότε μπορούν να συμβούν, ανάλογα, ένα από τα δύο: Αν αποκρύπτεται κάποια γραμμή με εικονίδια, τότε δεν θα μπορούν να επανέλθουν...αν δεν πατήσουμε Alt Tab, και για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ένα  παράθυρο ανοικτό, π.χ. το διαχειριστή αρχείων. Αν δεν αποκρύπτεται τότε αν ανοίξουμε κάποιο παράθυρο μέσα από την Μ2000...εμφανίζεται αυτή η γραμμή εικονιδίων (πέρνει αυτό που λέμε - focus- την εστίαση) τότε πρέπει με το ποντίκι να κάνουμε κλικ στη φόρμα της Μ2000. Προφανώς η πρώτη μέθοδος είναι η καλύτερη.

2. Για να μπορεί να ανοίξει η βοήθεια πρέπει να υποστηρίζει το σύστημα το ADO (αντικείμενο ADODB).
Σε τερματικό δίνουμε αυτό
winetricks jet40 mdac28
Στις ρυθμίσεις του Wine, στις βιβλιοθήκες (Wine Configuration, Libraries) διορθώνουμε δυο βιβλιοθήκες, ώστε να χρησιμοποιούνται πρώτα οι αυθεντικές και όχι οι ενσωματωμένες (και παραλαγμένες)
oledb32 (native, builtin)
odbc32 (native,builtin)

3. Γραμματοσειρές.

Δοκίμασα μερικές. Βρήκα και την Arial Black. Ο κέρσορας εμφανίζεται μαύρος, γενικά έχει πρόβλημα το Wine στο χρώμα του κέρσορα. Στις ρυθμίσεις τα γραφικά στοιχεία ελέγχου (textbox, listbox κ.α.) όταν είναι σε φάση διόρθωσης έχουν άσπρο φόντο, μαύρα γράμματα...και κατά τύχη αυτός ο συνδυασμός δουλεύει.

Από Ubuntu Studio 14.04 με μέχρι και τις σημερινές αναβαθμίσεις (αλλά όχι αλλαγή σε 15)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.