Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αναθεώρηση 167 (Σημαντική)

Στην Αναθεώρηση 167 αφαίρεσα την αλλαγή των συμβόλων διαχωρισμού δεκαδικών και χιλιάδων, που άλλαζε ο διερμηνευτής της Μ2000 με συνέπεια να αλλάζει και στο Excel με ελληνικά από κόμμα σε τελεία το σύμβολο διαχωρισμού δεκαδικών.

Τώρα δεν χρειάζεται να αλλάξει. Εξ ορισμού ο διερμηνευτής δουλεύει με την τελεία για διαχωρισμό δεκαδικών. Υπάρχει τρόπος να εμφανίζουμε αριθμούς με ότι έχει επιλεγεί στις ρυθμίσεις του χρήστη. Η εντολή γραφή$(12.34) θα δώσει πάντα σε μορφή "προγραμματισμού" με τελεία για δεκαδικό.  Όμως η γραφή$(12.34,"#.##") ή μορφή$("{0}",12.34) και η Τύπωσε 12.34 μπορούν να δώσουν ή την τελεία (εξ ορισμού) ή ότι έχει επιλεγεί για όλα τα προγράμματα (με χρήση διακόπτη, που αλλάζει και καταχωρεί μόνιμα την αλλαγή για κάθε νέα εκτέλεση του διερμηνευτή).
Η εντολή για να βλέπουμε το προεπιλεγμένο για όλα τα προγράμματα:
Διακόπτες "-DEC" 
Ενώ αυτό:
Διακόπτες "+DEC" 
εμφανίζει πάντα την τελεία (και εξ ορισμού είναι αυτός ο διακόπτης ενεργός)
Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές του χρήστη για όλα τα προγράμματα δεν αλλάζουν (στις προηγούμενες αναθεωρήσεις - και όλες τις εκδόσεις- άλλαζαν)
Στις εισαγωγής τιμών, πάντα χρησιμοποιούμε τελεία για τους δεκαδικούς, δεν αλλάζει αυτό. Στην εξαγωγή σε αρχείο με την Γράψε πάντα γράφουμε με τελεία τα νούμερα (αλλιώς δεν διαβάζονται). Διορθώθηκε και η Παράθεση$() που δίνει νούμερα και αλφαριθμητικά χωρισμένα με κόμμα (άρα δεν μπορεί να πάρει διαχωρισμό δεκαδικών με κόμμα).

Αναβαθμίστηκαν δυο εντολές, η γραφής$() πήρε και μια ακόμα παράμετρο αν έχουμε αριθμό:
Τύπωσε γραφή$(12.34, "#.####", 10)  το 10 δηλώνει δεξιά στοίχιση σε αλφαριθμητικό 10 χαρακτήρων, το -10 αριστερή στοίχιση. Δουλεύει και έτσι Τύπωσε γραφή$(12.34, 10)
Τύπωσε μορφή$("μπλα μπλα {0:2:4}", 12.34)  το 4 δηλώνει πλάτος σε χαρακτήρες που θα μπει ο αριθμός. Επίσης αν τα δεκαδικά που δίνουμε δεν καλύπτονται από το νούμερο τότε έχουμε 0 στην θέση τους: Τύπωσε μορφή$("{0:4:10}", 12.34) θα δώσει           12.3400
Και οι δυο εντολές (εκτός την γραφή$(12.34) σε αυτή τη μορφή όπου πάντα δίνει την τελεία στα δεκαδικά), μπορούν να δώσουν και με κόμμα δεκαδικούς.

Μέσα σε πρόγραμμα της Μ2000 όλοι οι αριθμοί που γράφουμε έχουν την τελεία για διαχωρισμό δεκαδικών (δεν δέχεται η Μ2000 διαχωρισμό χιλιάδων στο κώδικα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.