Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Αναθεώρηση 4 (Έκδοση 8.7)

1. Βρέθηκαν δυο bug και αφαιρέθηκαν. Το ένα είχε να κάνει με τις απλές συναρτήσεις σε μια γραμμή. Αν θέλουμε να έχουμε μια συνάρτηση που να μην παίρνει παράμετρο (σπάνιο αλλά γίνεται), τώρα γίνεται με την εντολή Κάνε (Def) (με την Συνάρτηση δεν υπήρχε πρόβλημα).

Κάνε ΕλληνικόΣύστημα()=Κωδ("Γ")=195
Τύπωσε ΕλληνικόΣύστημα()

Η συνάρτηση θα δώσει -1 αν ο Κωδ("Γ") είναι το 195. Αυτό συμβαίνει όταν η γλώσσα του συστήματος είναι Ελληνικά.

Το δεύτερο bug ήταν στον χρωματιστή κώδικα, στον διορθωτή, όπου η  σειρά χαρακτήρων γέμιζε τον σωρό επιστροφής "# 1() "  (αυτό το πρόβλημα υπήρχε από την 8.4, από αλλαγή που είχε γίνει για άλλο σκοπό, τώρα και ο σκοπός εκείνος ικανοποιείται, και δεν υπάρχει πρόβλημα από το "#")
2. Η Inkey$ ή Ενκομ$ γυρίζει τα νούμερα των γραμμάτων σε Unicode, αλλά και ορισμένων ειδικών πλήκτρων όπως τα βέλη με το σύστημα της GW BASIC δηλαδή σε δυο χαρακτήρες με το 0 πρώτο και ακολουθεί το νούμερο. Σε αυτή την αναθεώρηση έβαλα τα Home, End, Page Up και Page Down.
Βλέπουμε τους κωδικούς με αυτό το πρόγραμμα:
Επανέλαβε {
      α$=ενκομ$
} μέχρι μήκος(α$)>1
Τύπωσε Κωδ(Δεξί$(α$,1))


Δοκιμάστε τα βελάκια, και τα Home, End, Page Up και Page Down.
Παραλλαγή στα αγγλικά
Repeat {
      a$=inkey$
} until a$<>""
Print len(a$)
If len(a$)=2 then print asc(right$(a$,1))


3. Η εντολή Πεδίο εισάγει αλφαριθμητικά στην κονσόλα σε συγκεκριμένη θέση και για συγκεκριμένο πλάτος. (μπορεί να εισάγει και κωδικούς). Δείτε την Βοήθεια.
Τα πλήκτρα  Home, End, Page Up και Page Down. όπως και τα άνω και κάτω βελάκια κάνουν έξοδο, και στην μεταβλητή μόνο για ανάγνωση Πεδίο διαβάζουμε την αιτία. Λειτουργεί για έξοδο και το Esc ακόμα και αν το έχουμε αποκλείσει για το κώδικα (η Διαφυγή Όχι το αποκλείει)
Δοκιμάστε το πρόγραμμα με τα πλήκτρα  για έξοδο από την εισαγωγή πεδίου. Λειτουργει το Ins, και είναι η μόνη εισαγωγή στη Μ2000 που λειτουργεί με αυτό, και με αυτό γράφουμε πάνω από άλλα γράμματα - αλλάζοντάς τα. Όταν λειτουργεί το ins αλλάζει ο δρομέας σε τετράγωνο. Με την χρήση της μεταβλητής Πεδίο μπορούμε να συνδέσουμε πολλά πεδία και με τα βελάκια να φεύγουμε από το ένα και να πηγαίνουμε στο άλλο. (δεν γίνεται αυτόματα, πρέπει να το καθορίσουμε από το πρόγραμμα). Κατά την εισαγωγή πεδίου μπορούν να λειτουργούν νήματα. Αυτό που μπήκε επιπρόσθετα είναι να λειτουργούν τα F1 έως F12,

Α$="Όνομα"
ΜήκοςΠεδίου=20
Πεδίο 10,10, ΜήκοςΠεδίου Ως Α$
Τύπωσε Πεδίο


Με μια εντολή Κλειδί 3 ,{Πληκτρολόγιο "οκ"}, πριν την εντολή πεδίο κάνουμε το F3 να εισάγε το οκ στο πεδίο. Η εντολή Κλειδί χωρίς ορίσματα δείχνει ποια πλήκτρα έχουν κώδικα. Ο κώδικας τρέχει σαν να ήταν από την γραμμή εντολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.